Azok a fránya szabályok? Á, dehogy! Sőt!

Kismillió írott és íratlan szabálya van az üzleti protokollnak (etikettnek, illemnek), azaz hogyan jelenj meg, hogyan viselkedj, kommunikálj az üzleti tárgyaláson. Ez azonban nem szőrszálhasogatás, hiszen a-z-ig minden helyzetre koordinált támogatást kapsz. Ahogyan a fontos üzleti tanácskozásra sem kerékpárral érkezel, a megjelenésed is döntő lehet a tárgyalás során. A saját márkaüzeneted áll vagy bukik azon, hogyan jelensz meg az üzleti életben – ez nem csak a tárgyalásokra vonatkozik, hanem mindarra a helyzetre, ahol te, mint a céged képviselője vagy jelen. A megjelenéseddel kommunikálsz: szó nélkül nyújtasz képet önmagadról, és kifejezed a másik iránti tiszteletet, avagy sem… Az üzleti megbeszélések súlya, természete más és más lehet, de ahhoz kétség sem fér, hogy nem állíthatsz be a „játszós” ruhádban, és a white tie sem helyénvaló. Szerencsénk van, és pontos iránymutatást nyújt, ha például egy kötetlenebb (nem tárgyalás, de mégis köze van a bizniszhez) üzleti reggelire kapunk meghívást, ugyanis az invitáció általában tartalmazza az elvárt dress code-ot. Természetesen a magánéletben azt veszel fel, amit akarsz, de ezzel sem árt az óvatosság…

Mire figyelj, ha üzleti tárgyalásra készülsz

  • Akár nő, akár férfi vagy, fontos az elegancia, a harmónia. Ruha, cipő, frizura, smink.
  • Testhezálló ruha, miniszoknya, rövidnadrág, műanyag lábbeli kizárt (legyen bőr, és zárt orrú)! Hölgyeknél elengedhetetlen a harisnya!
  • Zakó, nyakkendő, hosszú ujjú ing elvárt.
  • Makulátlan tisztaság! Haj, bőr, körmök, azaz ápolt megjelenés!
  • Használj illatszert, de…

Használj illatszert, de…

Erre külön kitérnék, mert tapasztalataim alapján sokan egyszerűen nem tudnak mértéket tartani az illatszerek használatát illetően. Márpedig az üzleti tárgyaláson kevés kínosabb és kellemetlenebb dolog van, mint amikor egy parfüm illata rátelepszik a tárgyalás légkörére!

Parfüm-protokoll

  • Egy jól eltalált, veled harmonizáló illat hozzájárul a stílusodhoz. Ne az üzleti tárgyaláson kezdj új termékkel kísérletezni: ragaszkodj a jól bevált portékához.
  • Nagyon fontos hogy semmiképpen se legyen erős, túl édes, túl markáns az aroma. Legyen éppen csak érezhető, finom, elegáns.
  • A férfiak, ha arcszeszt és parfümöt is használnak, mindenképpen egyféle illatcsaládban gondolkodjanak.
Jó készülődést, sikeres üzleti tárgyalást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − egy =